România a câștigat Cupa Mondială de handbal și, teoretic, are șanse mari să dea lovitura și la Europenele din decembrie, programate în Danemarca și Norvegia. Selecționerul Radu Voina și-ar dori ca naționalei să nu-i fie impus un obiectiv la turneul final. Motivul? Echipa ar scăpa astfel de presiune și ar putea juca precum la Aarhus, degajată și liniștită. Care sunt concluziile după Cupa Mondială, judecând la rece după câteva zile? Concluzia este una simplă și pozitivă. Mai puțin mă interesează că am câștigat, dar am făcut un turneu foarte bun. Fetele s-au întrecut pe ele. În șase zile au disputat cinci meciuri grele și nu e la îndemâna oricui să învingi Norvegia de două ori, Rusia sau Franța.
„Apărarea e baza”
Este vreo diferență între victoria din 2009 și cea de acum, de la Cupa Mondială? Anul trecut, parcă nu a fost un turneu de același calibru, pentru că am pierdut cu Rusia. Maniera de joc a fost acum cu totul alta și, în plus, au apărut câteva jucătoare pe care ne putem baza în viitor. Apoi, toate echipele s-au prezentat cu cele mai bune handbaliste. Ungaria le-a readus pe Görbicz și Palinger, Norvegia a apelat după câțiva ani din nou la Hammerseng.
Care a fost punctul forte al naționalei? În primul rând, am câștigat o apărare. A dispărut lipsa de prezență pe unele acțiuni ale adversarelor, fetele au strâns rândurile și s-au bătut împreună pentru fiecare minge. Apărarea a fost baza noastră, iar cifrele sunt elocvente. Cu excepția Suediei, care ne-a marcat 27 de goluri, am primit doar 21-23 de goluri în fața unor echipe precum Norvegia, Franța, Rusia. Cum ar trebui să privim acest succes, mai ales că urmează Europenele? Nu trebui să ne ducem așa departe. Mai sunt două luni și jumătate până atunci. Să-l privim doar ca pe un punct pozitiv, cu atât mai mult cu cât au lipsit și anumite jucătoare. Răutatea, trăsătura românilor
Sunt oameni din lumea handbalului, suporteri, care spun că România este campioană în amicale, dar la turneele finale nu poate repeta aceleași prestații… Nu știu ce și cum a declarat lumea, mă refer la lumea handbalului. Știu că unii s-au bucurat mult pentru succesul de la Cupa Mondială, alții, mai puțin. Credeți că sunt și oameni care nu se bucură că ați câștigat? Nu judec pe nimeni, dar în general răutatea este o caracteristică a românilor și este prezentă și în domeniul sportului. Important este că echipa și-a făcut datoria. Fetele sunt apreciate și respectate afară.
Apropo, nordicii vorbesc la superlativ despre România după Cupa Mondială și o văd pe podium la Europene. Pun presiune pe naționala României? Categoric. Toate declarațiile fac parte din strategiile diplomatice. În general, vorbesc numai de bine despre adversari.
Fanii danezi, atrași de tricolore Europeanul din acest an este și criteriu de calificare la JO din 2012. Contează mult să fii în față. Veți avea o tactică specială? Va fi abordat așa cum trebuie. Campionatul European este cel mai puternic turneu final din lume. Avem naționale tari în grupă, precum Spania, Danemarca, ultima greu de întrecut în fața propriilor suporteri. 5.000 de bilete la meciul nostru direct au fost deja vândute. Și Serbia va fi o echipă periculoasă, în condițiile în care jucătoarele provin de la marile forțe ale Europei. Ați vorbit cu fetele în vestiar despre un obiectiv pe care v-ați propus să-l atingeți la Europene? N-am discutat nimic. La Aarhus am plecat foarte liniștiți, nu ne-am gândit la bani, la locuri ocupate, ci doar să jucăm de la meci la meci.
Așa veți merge și la turneul final, fără un obiectiv? Nu trebuie să mai punem presiune pe echipă. Anul acesta sper ca fetele să fie liniștite și lăsate în pace. Vom aborda meci cu meci, iar la final vom trage linie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER